Kemoterapi Nedir? Nasıl Uygulanır?

Kemoterapi bir tür ilaçla tedavi yöntemidir. Kanser tanısı alan hastaların tedavisinde kullanılan yöntemlerin başında gelir. Kemoterapi ilaçları kanser hücrelerini yok etme amacıyla kullanılır.

Seanslar halinde uygulanan kemoterapi tedavisi kanserin türüne ve evresine göre değişiklik gösterir. Damar yolundan ilaç verilerek ya da ağız yolu ile ilaç uygulaması şeklinde olabilir. Bu ilaçlara anti-kanser ilaçlar da deniyor. Kemoterapi kürleri birden fazla ilaç içerebilir.

Kemoterapinin Amacı Nedir?

Kemoterapi, kanserin ilerlemesini ve diğer doku ve organlara metastaz yapmasını engellemek amacıyla uygulanan bir tedavidir. Ayrıca tümör barındıran kanser türlerinde tümörün büyümesini yavaşlatmak ve yayılmasını önlemeye de yardımcı olabilir. Kemoterapi tedavisi, kanser hücrelerinin büyümesini, çoğalmasını ve yayılmasını yavaşlatmak ya da durdurmak amacı taşır.

Kemoterapi Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kemoterapi uygulaması genel olarak haftada bir veya iki haftada bir şeklinde yapılmaktadır. Kemoterapi uygulamasının sıklığına bir tıbbi onkoloji uzmanı tarafından karar verir. Bu aralık tedaviye verilen cevaba ve yan etkilerin ağırlığına göre ayarlanır. Kemoterapi tedavisinin ne zaman sonlandırılacağına, kanserin türüne, evresine ve tedaviye verilen cevaba göre bir uzman tarafından karar verilir. Tedavi aralığı bir gereksinim olmadan uzadığında, tümör kendini toplama ve ilaçlara karşı direnç oluşturma şansı yakalayabilir. Bu sebeple tedavi olumsuz yönde etkilenir. Tedavinin en önemli noktası, yeterince düzenli olarak ve oluşan yan etkilerin izin verdiği ölçüde ayarlanıp, uygulanıyor olmasıdır.

Kemoterapi Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?

Kemoterapi ilaçlarının sıklıkla görülen bazı yan etkileri vardır. Tümörlü hücreleri hedef alan kemoterapi ilaçları bazen normal hücreleri de olumsuz yönde etkileyebilir. Genellikle bulantı ve kusma, halsizlik ve yorgunluk, iştahsızlık, vücut ağrıları, ishal ve kabızlık, el ve ayaklarda uyuşma, ağız içerisinde oluşan yaralar gibi birçok yan etkiler görülebilir. Kemoterapi tedavisi uygulanmaya başlandıktan iki ya da üç hafta sonra saçlarda ve vücut tüylerinde dökülmeler başlar. Dökülmeler daha geç de başlayabilir. Tedavi süresince bazı kan değerlerinde düşmeler yaşanabilir. Bunlar kırmızı kan (hemoglobin ve hematokrit), beyaz kan (lökosit ve nötrofil) ve sarı kan (trombosit) değerleridir.

Olası yan etkilerin hepsi bir anda görülmeyebilir. Yan etkiler hastanın yaşına, cinsiyetine, hastalığın evresine, kullanılan ilaçlara ve dozlarına göre değişiklikler gösterir.

Kemoterapi Kesin Sonuç Verir Mi?

Kemoterapi kanser tedavisi için kesin çözüm olmayabilir. Kısaca, hastalığın kemoterapiye cevabı, kanserin evresi, türü, metastazı, tümörün büyüklüğü gibi faktörlere bağlı olarak değişir.