Sihost.exe Nedir, Sihost.exe Ne işe Yarar, Sihost.exe Bozulursa – Virüs Bulaşırsa Ne Olur

Bir Windows bilgisayarında arka planda çalışan birçok sistem dosyası vardır. Bu dosyalar, bilgisayarınızı açtığınızda başlar. Bu dosyaların işi, Windows işletim sistemindeki farklı süreçleri yönetmektir.

Ancak bazı kötü amaçlı yazılımlar veya virüsler bilgisayarın sistem dosyalarını taklit eder.

Böyle bir durumda, bir kullanıcının kötü amaçlı yazılım ile orijinal sistem dosyası arasında ayrım yapması zorlaşır.

Bu yazıda, Windows 11/10’da bir Sihost.exe dosyasının ne olduğunu ve onu bir virüsten nasıl ayırt edebileceğinizi tartışacağız.

Windows 11/10’da Sihost.exe nedir?

Sihost.exe, Shell Infrastructure Host dosyası anlamına gelir. Arka planda çalışan ve Windows 11/10 için çok önemli dosyalardan biri olan yürütülebilir bir sistem dosyasıdır.

Sihost.exe, Windows 10’da bağlam menüsünü, eylem merkezini vb. başlatmak ve başlatmak dahil olmak üzere çeşitli işlemleri gerçekleştirir.

Bu dosyayı Görev Yöneticisi’nde görüntüleyebilirsiniz. Görev Yöneticisini açmak için görev çubuğuna sağ tıklayın ve “Görev Yöneticisi”ni seçin. Şimdi, “İşlemler” sekmesinde, “Kabuk Altyapısı Ana Bilgisayarı” dosyasını görüntülemek için aşağı kaydırın.

Sihost.exe Nedir, Sihost.exe Ne işe Yarar, Sihost.exe Bozulursa, Virüs Bulaşırsa Ne Olur

Sihost.exe İşlemini Devre Dışı Bırakabilir misiniz?

Görev yöneticisinde “Görevi Sonlandır” butonuna tıklayarak Sihost.exe işlemini sonlandırabilirsiniz.

Bu, Sihost.exe işlemini sonlandıracaktır. Ancak Sihost bir sistem dosyası olduğu için sisteminizde kritik bir hataya neden olabileceğinden bu tür girişimlerde bulunmamaya dikkat edin. Belki devre dışı bıraktıktan sonra, Sihost.exe işlemi tarafından kontrol edilip yönetildikleri için Başlat menüsünü ve Cortana’yı başlatamazsınız.

Ayrıca, sık sık dosya gezgininin çökmesiyle de karşılaşabilirsiniz. Kalıcı olarak silmek, Windows Kabuğu’nun tamamen bozulmasına neden olabilir.

Sihost.exe bozulursa ne olur?

Arızalı bir Sihost.exe veya Shell Altyapı Ana Bilgisayarı, sisteminizin yavaş çalışmasına neden olabilir ve aşağıdakiler gibi farklı türde hata mesajları görüntüleyebilir:

  • Shell Altyapı Ana Bilgisayarı çalışmayı durdurdu.
  • Programın sonlandırılmasına neden olan bir sorun oluştu.
  • Shell Infrastructure Host (Sihost.exe) modülünde FFFFFFFF adresinin ihlali ve 00000000 adresinin okunması (Bilinmeyen bir sabit hata).

Böyle bir durumda, Sistem Dosyası Denetleyicisini çalıştırmalısınız.

Sihost.exe, kötü amaçlı bir dosya olmadığı sürece bilgisayar sisteminiz için bir tehdit değildir.

Peki, dosyanın şüpheli olup olmadığını nasıl kontrol edebilirsiniz? Süreci öğrenmek için daha fazla okuyun.

Sihost.exe’nin bir virüs olup olmadığı nasıl kontrol edilir?

Birçok kötü amaçlı yazılım ve virüs, kendilerini sistem dosyalarına kamufle edebilir. Bunu yaparak kullanıcıya haber vermeden sistemde aktif kalırlar.

Bu tür kötü amaçlı yazılımlar ve virüsler, bilgisayar sisteminiz için bir tehdittir ve bunları kaldırmak için uygun önlemleri almalısınız.

Sihost.exe’nin kötü amaçlı olup olmadığını kontrol etmek için aşağıdaki adımları izleyin:

1] “Görev Yöneticisi”ni açın ve “Shell Altyapı Ana Bilgisayarı”nı seçin. Üzerine sağ tıklayın ve “Özellikler” i seçin.

2] Şimdi, “Ayrıntılar” sekmesine tıklayın ve dosyanın açıklamasını okuyun. Orijinal bir dosyaysa, Microsoft Corporation‘dan telif hakkı vardır.

Alternatif olarak, dizindeki konumunu kontrol ederek Sihost.exe’nin kötü amaçlı bir dosya olup olmadığını da kontrol edebilirsiniz. Bunun için aşağıda listelenen adımları izleyin:

1] Görev Yöneticisini açın, “Shell Infrastructure Host” üzerine sağ tıklayın ve “Dosya Konumunu Aç” seçeneğini seçin.

2] Şimdi, dosyanın bulunduğu dizini kontrol edin. C:\Windows\System32 dizininde bulunuyorsa, bunun için endişelenmenize gerek yok.

Ancak dizin burada bahsettiğimizden farklıysa, bir virüs veya kötü amaçlı yazılım olabilir.

Sihost.exe Bir virüs veya kötü amaçlı yazılım ise ne yapmalı?

Bilgisayarınızı iyi bir virüsten koruma ve kötü amaçlı yazılımdan koruma yazılımıyla taramayı düşünün.

Bu tür kötü niyetli dosyalardan korunmak istiyorsanız, aşağıdaki noktalara dikkat etmelisiniz:

  • Windows 10’unuzu en son sürüme güncelleyin. En yeni güncellemeler, Windows 10’u siber suçluların kolay hedefi haline getiren olası güvenlik açıklarını düzeltir.
  • Her zaman etkili bir antivirüs kullanın ve güvenlik duvarı korumasını asla devre dışı bırakmayın. Ayrıca, antivirüsünüzü güncel tutun.
  • Asla güvenilmeyen bir kaynaktan gelen bir bağlantıyı açmayın.
  • Parolalarınızı ve hassas bilgilerinizi, özellikle kredi kartı ve banka bilgileriniz olmak üzere, web tarayıcılarına asla kaydetmeyin.
  • Her zaman Windows’un orijinal sürümünü satın alın. Korsan sürümleri kurmayın.
  • Sihost.exe çok önemli bir Windows dosyasıdır, ancak sisteminizde bir virüs veya kötü amaçlı yazılım kamufle oluyorsa sizi belaya sokabilir.
  • İnternette güvenli bir şekilde gezinmek ve yalnızca güvenilir web sitelerinden ücretsiz yazılım indirmek, sisteminize virüs bulaşma riskini en aza indirmek için iyi uygulamalardan bazılarıdır.