Merak Alemi | 5N1K? Tüm Cevaplar Sitemizde!

Duygularımıza yön veren özelliğimiz: Merak

Benzersiz insanlık teorileri, son zamanlarda gerçekten ayırt edici olma iddiamızı azaltma eğilimiyle, tarih boyunca muazzam bir şekilde gelişti. Yine de çoğu bilim insanı ve filozof, bir anlamda gezegendeki diğer yaşam formlarından halen farklı olduğumuza inanıyor. Ama bizi ayıran nedir? Hayvanlar arasındaki benzersiz konumumuz, uzun süredir göz ardı edilen belirli bir duyguya dayanıyor: o da merak duygusu’dur.

Peki Neden Merak Ediyoruz

İnsanlar meraklı yaratıklardır ve Merak Alemimiz bir açıklama arayışına yol açar. Dolayısıyla, bu arayış tam anlamıyla bilim alanına sığsa da, bilim adamlarının ve entelektüellerin uğraşlarıyla sınırlı değildir. Okul öncesi çağındaki çocuklar bile neden diye soruyor ve gerçekten de bunu yetişkinlerin öfkesine düşürebilir. Yine de yetişkinler de bir şeyleri anlamaya çalışır. Partnerlerinin neden isteklerine öfkeyle cevap verdiğini, trenin neden geciktiğini veya havanın neden bu kadar aniden değiştiğini bilmek istiyorlar. Açıklamalar, çevremizi anlamamıza yardımcı olarak bize yaşamlarımız üzerinde bir miktar kontrol sağlar.

Merak Nedir

Merak Alemi sitemiz ekibi olarak, hepimizin merak ettiği konuları en kaliteli şekilde siz okuyucularımıza sunmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken her zaman araştırma yapıyor, en ilginç şekilde sizlere sunmaya çalışıyoruz. Ne, Nerede, Nasıl, Neden, Ne zaman ve Kim sorularının cevapları için https://merakalemi.com sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Sitemizde içerikler, her yaştan insanın ilgisini çekip keyifle okuyacağı yazılardır.

Merak;
Bir nevi duygu çeşidi olup, öğrenme isteğinden ibarettir. Diğer yönden ise; araştırmaya yönelik bir davranış biçimidir. Merak duygusu, bakış açısında bir kırılma olduğunda ortaya çıkmaktadır. Çünkü, bireylerin görüşleri birbirinden farklıdır. Bu tanım, merak duygusunun nasıl ortaya çıktığının da cevabıdır. Ayrıca, İcatlar ve keşifler de merak duygusunun birer sonucudur.
Merak; bilimsel ve algısal olmak üzere, 2 türde ele alınmaktadır.
Bilimsel merak: Bilimin ilk tetikleyicisidir. Bilimsel deneylerle, bilimin ilerlemesidir.
Algısal merak: Daha çok duyu organlarını etkileyen ve harekete geçiren göreceli bir kavramdır. Yeni elde edinilen bilgilerle; bireyin, ses, görüntü ve tat gibi algısal durumlarında ortaya çıkmaktadır.
Merak, bilgi sürecinin başlangıç noktasıdır. Öğrenmek için; merak etmek, öğretmek için de meraklandırmak gerekir. Merak ile ilgili diğer bir detay da; neden kaynaklandığıdır. Buna ilişkin üç görüş teorisi vardır.
Dürtü teorisi; Bilgiyi elde etmeyle oluşmaktadır.
Uyuşmazlık teorisi; bireyin, var olan görüşü ile karşılaştığı durum arasındaki anlaşmazlıktan ortaya çıkmaktadır.
Boşluk teorisi ise; istenilen bilgi ile var olan bilgi arasındaki boşluğu ifade eder.