Bitcoin Madenciliği Nedir – Bitcoin Madenciliği Nasıl Çalışır?

Bitcoin Madenciliği Nedir – Bitcoin Madenciliği Nasıl Çalışır – Bitcoin madenciliği, yeni bitcoinlerin dolaşıma girme sürecidir, ancak aynı zamanda blok zinciri defterinin bakımı ve geliştirilmesinin kritik bir bileşenidir. Son derece karmaşık hesaplamalı matematik problemlerini çözen çok karmaşık bilgisayarlar kullanılarak gerçekleştirilir.

Kripto para madenciliği zahmetli, maliyetli ve yalnızca ara sıra ödüllendiricidir. Bununla birlikte madenciliğin, madencilerin kripto tokenleri ile yaptıkları çalışmalar için ödüllendirilmesi nedeniyle, kripto para birimiyle ilgilenen birçok yatırımcı için çekici bir çekiciliği vardır. Bunun nedeni, girişimci tiplerin madenciliği cennetten gelen kuruşlar olarak görmelerinden kaynaklanıyor olabilir, 1849’daki California altın arayıcıları gibi. Ve eğer teknolojik olarak eğilimliysen, neden yapmayasın?

Ancak, zaman ve ekipmana yatırım yapmadan önce, madenciliğin gerçekten size uygun olup olmadığını görmek için bu açıklayıcıyı okuyun. Öncelikle Bitcoin’e odaklanacağız (genel olarak, bir kavram olarak ağdan veya kripto para biriminden bahsederken “Bitcoin” ve belirli bir token miktarına atıfta bulunduğumuzda “bitcoin” kullanacağız).

Bazı Kısa Bilgiler

Madencilik yaparak, para harcamak zorunda kalmadan kripto para kazanabilirsiniz.

Bitcoin madencileri, blok zincirine eklenen doğrulanmış işlemlerin “bloklarını” tamamladıkları için ödül olarak Bitcoin alırlar.

Madencilik ödülleri, önce karmaşık bir karma bulmacaya çözüm bulan madenciye ödenir ve bir katılımcının çözümü keşfetme olasılığı, ağdaki toplam madencilik gücünün kısmı ile ilgilidir.

Bir madencilik teçhizatı kurmak için bir GPU’ya (grafik işleme birimi) veya uygulamaya özel bir entegre devreye (ASIC) ihtiyacınız var.

Yeni Altına Hücum

Birçok madencilik için birincil çekiliş, Bitcoin ile ödüllendirilme ihtimalidir. Bununla birlikte, kripto para birimi belirteçlerine sahip olmak için kesinlikle bir madenci olmanıza gerek yok. Fiat para birimini kullanarak kripto para birimleri de satın alabilirsiniz; Bitstamp gibi bir borsada başka bir kripto kullanarak ticaret yapabilirsiniz (örnek olarak, Bitcoin satın almak için Ethereum veya NEO kullanarak); Hatta bunu alışveriş yaparak, kullanıcılara kripto para biriminde ödeme yapan platformlarda blog gönderileri yayınlayarak veya hatta faiz getiren kripto hesapları kurarak kazanabilirsiniz. Kripto blog platformunun bir örneği, kullanıcıların blogger’ları STEEM adlı tescilli bir kripto para biriminde ödeyerek ödüllendirebilmeleri dışında Medium’a benzeyen Steemit’tir. STEEM daha sonra Bitcoin için başka bir yerde takas edilebilir.

Madencilerin aldığı Bitcoin ödülü, insanları madenciliğin birincil amacına yardımcı olmaya motive eden bir teşviktir: Bitcoin işlemlerini meşrulaştırmak ve izlemek, geçerliliğini sağlamak. Bu sorumluluklar dünyanın her yerindeki birçok kullanıcıya yayıldığı için, Bitcoin “merkezi olmayan” bir kripto para birimidir veya düzenlemesini denetlemek için bir merkez bankası veya hükümet gibi herhangi bir merkezi otoriteye güvenmeyen bir kripto para birimidir.

Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır

Madenciler, denetçi olarak yaptıkları işler için para alıyorlar. Bitcoin işlemlerinin meşruiyetini doğrulama işini yapıyorlar. Bu sözleşmenin amacı Bitcoin kullanıcılarını dürüst tutmaktır ve Bitcoin’in kurucusu Satoshi Nakamoto tarafından tasarlanmıştır. İşlemleri doğrulayarak, madenciler “çift harcama sorununu” önlemeye yardımcı oluyorlar.

Çift harcama, bir bitcoin sahibinin aynı bitcoini yasadışı bir şekilde iki kez harcadığı bir senaryodur. Fiziksel para birimi söz konusu olduğunda, bu bir sorun değil: birine bir şişe votka satın almak için 20 dolarlık bir fatura verdiğinizde, artık elinizde kalmaz, bu nedenle aynı 20 dolarlık banknotu yan tarafta loto bileti satın almak için kullanmanın bir tehlikesi yoktur. Sahte nakit para kazanma olasılığı olsa da, aynı doları tam anlamıyla iki kez harcamakla tam olarak aynı şey değildir. Bununla birlikte, dijital para birimi ile, Investopedia sözlüğünün açıkladığı gibi, “sahibinin dijital jetonun bir kopyasını çıkarması ve orijinali korurken bir tüccara veya başka bir tarafa göndermesi riski vardır.”

Diyelim ki bir tane yasal 20 dolarlık banknotunuz ve aynı 20 dolarlık bir sahte paranız var. Hem gerçek faturayı hem de sahte olanı harcamaya çalışacak olursanız, her iki faturanın seri numarasına da bakma zahmetine giren biri, bunların aynı numara olduğunu görür ve bu nedenle bir tanesinin yanlış olması gerekir. Bir Bitcoin madencisinin yaptığı şey buna benzer – kullanıcıların aynı bitcoini iki kez yasadışı bir şekilde harcamayı denemediğinden emin olmak için işlemleri kontrol ederler. Bu mükemmel bir benzetme değildir – aşağıda daha ayrıntılı olarak açıklayacağız.

Madenciler, “blok” olarak bilinen 1 MB (megabayt) değerinde bitcoin işlemlerini doğruladıktan sonra, bu madenciler bir miktar bitcoin ile ödüllendirilmeye hak kazanır (aşağıda bitcoin ödülü hakkında daha fazla bilgi). 1 MB sınırı Satoshi Nakamoto tarafından belirlendi ve bir tartışma konusudur, çünkü bazı madenciler daha fazla veriyi barındırmak için blok boyutunun artırılması gerektiğine inanıyor, bu da bitcoin ağının işlemleri daha hızlı işleyebileceği ve doğrulayabileceği anlamına geliyor.

1 MB değerindeki işlemlerin doğrulanmasının, bir madeni para madencisini bitcoin kazanmaya uygun hale getirdiğini unutmayın – işlemleri doğrulayan herkese ödeme yapılmayacaktır.

1MB işlem teorik olarak bir işlem kadar küçük olabilir (bu hiç de yaygın olmasa da) veya birkaç bin. İşlemlerin ne kadar veri kapladığına bağlıdır.

Bitcoin Madenciliği Yapmak İçin Neye İhtiyacım Var?

Bitcoin’in tarihinin başlarında bireyler, normal bir ev bilgisayarı ile bloklar için rekabet edebilmiş olsalar da, artık durum böyle değil. Bunun nedeni Bitcoin madenciliğinin zorluğunun zamanla değişmesidir. Blockchain’in sorunsuz çalışmasını ve işlemleri işleme ve doğrulama yeteneğini sağlamak için Bitcoin ağı, yaklaşık her 10 dakikada bir üretilen bir bloğa sahip olmayı hedefliyor. Bununla birlikte, hash problemini çözmek için yarışan bir milyon madencilik teçhizatı varsa, muhtemelen 10 madencilik teçhizatının aynı sorun üzerinde çalıştığı bir senaryodan daha hızlı bir çözüme ulaşacaklardır. Bu nedenle Bitcoin, her 2.016 blokta veya kabaca iki haftada bir madencilik zorluğunu değerlendirmek ve ayarlamak için tasarlanmıştır. Bitcoin için toplu olarak madencilik yapmak için çalışan daha fazla bilgi işlem gücü olduğunda, blok üretimini sabit bir oranda tutmak için madenciliğin zorluk seviyesi artar. Daha az bilgi işlem gücü, zorluk seviyesinin azalması anlamına gelir. Bitcoin 2009’da piyasaya sürüldüğünde, ne kadar bilgi işlem gücünün söz konusu olduğuna dair bir fikir edinmek için ilk zorluk seviyesi birdi. Kasım 2019 itibarıyla 13 trilyonun üzerindedir.

Tüm bunlar, rekabetçi bir şekilde madencilik yapmak için madencilerin artık bir GPU (grafik işleme birimi) veya daha gerçekçi bir şekilde uygulamaya özel bir entegre devre (ASIC) gibi güçlü bilgisayar ekipmanına yatırım yapmaları gerektiğini söylemektir. Bunlar 500 dolardan on binlerce dolara kadar çıkabilir. Bazı madenciler – özellikle Ethereum madencileri – madencilik operasyonlarını bir araya getirmenin düşük maliyetli bir yolu olarak ayrı grafik kartları (GPU’lar) satın alırlar. Aşağıdaki fotoğraf derme çatma, ev yapımı bir madencilik makinesidir. Grafik kartları, dönen fanlara sahip dikdörtgen bloklardır. Grafik kartlarını metal direğe tutan sandviç bükülmüş bağlara dikkat edin. Bu muhtemelen madencilik yapmanın en verimli yolu değil ve tahmin edebileceğiniz gibi, birçok madenci para için olduğu kadar eğlence ve meydan okuma için de işin içinde.