Pandemi Sonrası En Çok Tercih Edilen 7 Meslek – En iyi Meslekler

En popüler meslekler, herhangi bir sayıdaki sosyo-ekonomik koşullara bağlı olarak yıldan yıla değişim gösterebilmektedir. Türkiye ekonomisi ve işgücü piyasaları, düşük gelirli işçiler, kadınlar, seyahat ve konaklama sektörlerinde çalışanlar en çok etkilenenler arasında yer alırken, COVID-19‘un yıkıcı etkisinden hala kurtulmak için mücadele ediyor.

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, günümüzün iş piyasasının öngörülemezliği, birçok Türk insanını kariyer seçeneklerini yeniden değerlendirmeye ve biraz daha fazla güvenlik vaat eden sektörlere yönelmeye zorladı.

Pandemi Sonrası En Çok Tercih Edilen Meslekler

1. İnşaat işçiliği

COVID-19 ile ilgili tedarik zinciri kesintileri ve sınırların kapanması proje gecikmelerine neden olsa da, inşaat işçileri ülkenin çoğu yerinde inşaat çalışmaları pandemi boyunca devam etti.

2020’de inşaat sektörünün üretimindeki düşüşe rağmen, sektörün hızlı bir şekilde toparlanması ve 2021’de %15,6 büyümesi bekleniyor – düşük ipotek oranları ve ipotek ödemelerinde devlet koruması müsamaha ve haciz ile destekleniyor.

2. Kamyon şoförleri

Kamyon taşımacılığı şu anda içinde bulunulması gereken harika bir endüstridir – işçilere olan talep yüksektir ve öngörülebilir gelecekte her şeyin bu şekilde kalması muhtemeldir.

3. Web geliştiricisi

Uzaktan çalışma ve dijitalleşmenin yükselişi, önümüzdeki yıllarda web geliştiricileri için iş fırsatlarının hızla arttığını görecek.  Web geliştiricilerinin istihdamının 2018 ve 2028 yılları arasında ortalama büyüme oranından önemli ölçüde daha yüksek olan %13 oranında artacağını tahmin ediliyor.

Bir web geliştiricisi olarak bir kariyer, geleceğe son derece dayanıklı olmakla kalmaz, aynı zamanda oldukça iyi para verir ve işte geliştirilen uzmanlık becerileri, kariyer ilerlemesi için birçok fırsat sunar.

4. Sağlık profesyonelleri

2020, sağlık çalışanlarımıza gerçekte oldukları kahramanlar için değer vermeyi öğrendiğimiz yıldı. Bu sektördeki işler her zaman gerekli ve bu nedenle oldukça güvenli kabul edilmiş olsa da, geçtiğimiz yıl vasıflı sağlık uzmanlarına olan talebin arttığı görüldü.

5. Veri bilimcisi

Son beş yılda, veri bilimcileri için iş ilanlarının sayısı katlanarak arttı. Bu profesyonellere hemen hemen her sektörde ihtiyaç duyulmaktadır.

6. Yazılım mühendisi

Yazılım mühendislerini de içeren yazılım geliştiriciler için istihdamın 2019 ve 2029 arasında %22 artacağını tahmin ediliyor.

Yeni, yenilikçi yazılımlara ve mobil uygulamalara olan talep artmaya devam edecek ve bu da yetenekli yazılım mühendisleri için sayısız fırsat sağlayacaktır. Ek olarak, sınırlı kod ömrü, projelerin artan karmaşıklığı ve teknolojideki değişimin hızı, yazılım mühendisliği kariyerinin oldukça güvenli olduğu anlamına gelir.

7. e-ticaret

Ülke çapında karantinaların uygulanması ve uzaktan çalışmaya geçiş, 2020’de e-ticaretin yükselişini hızlandırdı. Çevrimiçi market alışverişi yapanların sayısı Ağustos 2019’da 16 milyondan Nisan 2020’de 40 milyona yükseldi.